Bambus - vejen til en kvalitetsbevidst og bæredygtig tøjproduktion.

Bambus – vejen til en kvalitetsbevidst og bæredygtig tøjproduktion.

Selvom du nok kender bambus som pandaernes yndlingsspise, så er bambus inden for tøjproduktion mere populært end nogensinde. I en tid hvor klima og bæredygtighed begynder at fylde mere og mere i folks hverdag, begynder de bæredygtige beslutninger også at indfinde sig i vores dagligdagsvalg. Især inden for tøjproduktion kan man gøre en abnorm forskel, idet tøjproduktion normalt vis ses yderst miljøskadeligt. Selvom mange forbinder bæredygtige valg inden for tøj som kedelige og til dels ubehageligt at iføre sig, så prøver vi hos Bambii.dk at gøre op med denne forestilling.

 

Hvorfor bambustøj?

Som allerede nævnt, er traditionel tøjproduktion noget af det mest belastende for vores jord, hvorfor det er nødvendigt at vi begynder at træffe alternative beslutninger når det gælder køb af nyt tøj. Bambii.dk fokuserer på helt almindeligt undertøj, uden tryk eller logo, der først og fremmest skal være yderst behageligt, men så sandelig også yderst bæredygtigt. Vha. bambus har vi formået at skabe undertøj der kombinerer bæredygtighed, kvalitet og komfort.
Det mest væsentlige ved bambustøj, og derfor især undertøj, er tekstilets evne til at ”ånde”. Bambii’s undertøj er yderst åndbart, og formår at fungere som svedtransporterende, hvor sved transporteres ud gennem tøjet. Det er derfor slut med sved og lugt, når du ifører dig undertøj i bambus. Bambus gør endvidere også at tøjet fungerer som antibakterielt, hvilket er denne ”funktion”, der bidrager til lugtnedbrydelse. Lugt forårsages at bakterier, hvorfor at bambustøj faktisk ikke behøves at blive vasket så ofte og heller ikke på så høje vaskegrader. Dette er også med til at skåne miljøet.
 

Hvordan er bambustøj bæredygtigt?

Bambus kan anses for værende én af de mest bæredygtige planter. Dette skyldes at bambusplanten gror utrolig hurtigt (op til 30 centimeter i døgnet), hvilket også medfører at den kan høstes flere gange om året uden at skulle genplantes. Herudover trives planten også bedst ved økologisk dyrkning – altså dyrkning hvor der hverken indgår kemikalier, som pesticider, og ligeledes bliver planten ikke kunstigt vandet. Dette skyldes at bambusplanten i dyrkningsprocessen, formår at nedbryde bakterier på egen hånd, ligesom det færdiglavede produkt også gør.

Bambusplanten formår endvidere at stabilisere jorden omkring planten. Med et omfattende rodsystem, forhindre det jordrosion og vandafstrømning, hvilket også hænger sammen med at bambus kan vokse overraskende tæt. Ligeledes hjælper bambus med at nedsætte vandforurening pga. dets høje nitrogenforbrug. For at det ikke skal være løgn, så producerer en bambusplante 30% mere ilt end tilsvarende beplantninger – ligeledes optager bambusplanten op til 5 gange mere Co2 og drivhusgasser.

Viskosefibre, som er bambusfibre, forarbejdes gennem forskellige processer, inden det til sidst bliver til såkaldte fibre. Disse viskosefibre af bambus er runde, luftige og enormt bløde, hvilket også er med til at karakterisere produkterne. Fibrene har en ”kantet” struktur, hvilket medfører at der naturligt opstår lufthuller mellem fibrene, som giver en isolerende og temperaturregulerende effekt. Dette gør tilmed også at stoffet nemt kan absorbere og transportere fugt væk fra kroppen. Tekstil af bambusviskosefibre kan absorbere op til 4 gange så meget fugt som bomuld, før det føles vådt.

You may also like

Se alle
Example blog post
Example blog post
Example blog post